lördag 13 december 2008

LUCIA

Trettonde december och Luciadagen. Hög tid att spy ut mitt varje års återkommande hat för denna förbaskade skittradition. Jag tycker alltså inte heller i år att det är okej att först bränna nån på bål för att några århundraden senare helgonförklara denna uppbrända Lucia och göra henne till en inskränkt symbol för kvinnlighet som innebär att man ska vara snygg och hålla käften.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Lucia brändes inte på bål. Hon led martyrdöden pga en egosargad beundrare som angav henne till kejsaren när han fick nobben. Hon dömdes till att hora på bordell men fick ett svärd genom halsen när hon vägrade sälja sig. Trodde du uppskattade sånt? Dock en något onödig tradition (om man ränkar bort mysfaktorn) också i mitt tycke, då det är få som tänker på det kristna budskapet denna dag - liksom resten av julen.

KURT-HEDVIG sa...

jag tror väl fortfarande på den historien man fick höra i skolan. lucia/häxor whatever. men som sagt är det mer hur man anordnat firandet av denna martyr/helgon som är min poäng. om npn nånsin helgonförklarar mig för mina kommande stordåd vill jag då inte bli firad genom dåliga låtar, popularitetstävlingar och medelklassig dygdighet. kom ihåg det kommande generationer.